Rynek suplementów diety „na schudnięcie” jest co najmniej tak wypchany jak schron atomowy po nuklearnej apokalipsie. Nowe formuły powstają w oszałamiającym tempie, jedna po drugiej.
Daje to klientom ogromne pole wyboru, jednak przeglądając ósme pudełeczko można poczuć się nieco…przytłoczonym.
Z tego względu warto rozważyć przeniesienie poszukiwań do sieci, gdzie w świętym spokoju można zapoznać się z ofertą producentów i poświęcić nieco czasu na przeczytanie i przeanalizowanie składu.
Cena BurnBooster
BurnBooster jest jedną z propozycji do rozważenia. Szybka wizyta na stronie producenta, dwa opakowania w zestawie za około 190 zł. Nie jest to najtańsza impreza. Jeżeli tyle kosztuje, to chyba powinien czymś się wyróżniać, prawda?
Skład BurnBooster
Producent zaakcentował cztery główne składniki preparatu: ekstrakty z owoców Garcinia cambogia, z ziaren zielonej kawy, z ziela młodego jęczmienia i z owoców papryki rocznej. Ta informacja już sama w sobie daje wiele. Dlaczego?
Garcinia cambogia
Sensowność znalezienia się Garcinia cambogia w składzie potwierdza badanie z 2020 roku, które ukazuje czynny udział ekstraktu w utracie wagi przez pacjentów, jednak wcześniejsze badania nie były tak obiecujące.
Inne badanie zaś zwraca uwagę na możliwość wystąpienia zaburzeń wątroby w trakcie stosowania wyciągu z tej rośliny. To, na czym opiera się działanie ekstraktu to zawartość kwasu hydroksycytrynowego – jak podaje producent, w 500 mg ekstraktu z Garcinia cambogia jest go 300 mg.
Jest to całkiem spora dawka.
Kwas chlorogenowy
To co nas interesuje w ekstrakcie z ziaren zielonej kawy to kwas chlorogenowy. Kompleksowa praca Pimpley et al. z 2020 roku wspomina i wyróżnia badania, których wyniki wyraźnie wskazywały na znaczną skuteczność kwasu chlorogenowego w procesie utraty wagi.
Autorzy publikacji sugerują, że kwas chlorogenowy może być potężną biomolekułą, która może być wykorzystana do łagodzenia otyłości i cukrzycy. Duży plus za umieszczenie jej w formule.
Ekstrakt z ziela młodego jęczmienia
Kolejnym składnikiem jest ekstrakt z ziela młodego jęczmienia. Można go uznać za swego rodzaju wsparcie wątroby, ponieważ posiada takie właściwości, chociaż potrzeba więcej badań, aby w pełni zrozumieć wpływ ekstraktu z Hordeum vulgare na wątrobę człowieka, wstępne wyniki badań na modelach zwierzęcych sugerują, że może on mieć potencjalne korzyści dla zdrowia wątroby.
Ekstrakt z owoców papryki rocznej
Ekstrakt z owoców papryki rocznej to między innymi kapsaicyna, stosowana w tego typu preparatach jako termogenik, zwiększający bierne spalanie kalorii. Można odnieść wrażenie, że jest to raczej dodatek niż składnik mający znaczący wpływ na działanie preparatu.
Kapsaicyna rzeczywiście powoduje termogenezę, jednak nie należy się po tym elemencie spodziewać cudów.
Opinie o składzie BurnBooster
Patrząc na to wszystko, skład BurnBooster wygląda nieźle, jednak producent otrzymuje ogromny minus za brak zamieszczenia konkretnego składu na stronie.
Oczywiście skład jest, jednak aby kompleksowo ocenić potencjał produktu przydałaby się dokładna rozpiska ilości substancji w miligramach (producent podaje tylko 500 mg ekstraktu z Garcinia cambogia).
Dla równowagi, plus za sparowanie tego ekstraktu z wyciągiem z młodego jęczmienia, który może zmniejszać ewentualne nieprzyjemne skutki wątrobowe stosowania Garcinia cambogia.
Podczas procesu odchudzania warto okresowo poddawać się badaniom laboratoryjnym krwi, aby upewnić się, że nasz organizm dobrze znosi deficyt kaloryczny – który to jest podstawą zdrowej utraty wagi.
Opinia o BurnBooster
Czy BurnBooster sam w sobie odchudza?
Nie, to nie jest magiczna pigułka. Czy ma potencjał znacznie usprawnić i wspomóc wysiłki włożone w proces odchudzania? Jak najbardziej tak.
Źródła
Mahdieh Golzarand, Mahsa Omidian, Karamollah Toolabi. Effect of Garcinia cambogia supplement on obesity indices: A systematic review and dose-response meta-analysis, Complementary Therapies in Medicine, Volume 52, 2020, 102451
Crescioli, G., Lombardi, N., Bettiol, A. et al. Acute liver injury following Garcinia cambogia weight-loss supplementation: case series and literature review. Intern Emerg Med 13, 857–872 (2018). https://doi.org/10.1007/s11739-018-1880-4
Vaibhavi Pimpley, Siddhi Patil, Kartikeya Srinivasan, Nivas Desai & Pushpa S. Murthy (2020) The chemistry of chlorogenic acid from green coffee and its role in attenuation of obesity and diabetes, Preparative Biochemistry & Biotechnology, 50:10, 969-978, DOI: 10.1080/10826068.2020.1786699