Producenci suplementów diety nie przestają zaskakiwać.
Kiedy człowiek myśli że nic go już nie zaskoczy, natyka się na takie cudo jak Cappucino MCT, suplement diety mający wspomagać odchudzanie w formie… kawy.
Z pewnością ucieszy to amatorów tego napoju, którzy mimo wszystko stanowią całkiem sporą część populacji.
Cappucino MCT Opinie
Opinie na temat Cappucino MCT znalezione na stronie znanej platformy handlowej są przeważająco pozytywne.
Klienci wspominają o dobrym smaku, efekcie „kopa” rano, zadowalających rezultatach stosowania i poprawie koncentracji, a także zwiększonym poziomie energii.
Negatywne komentarze skupiają się na odczuciu braku efektów preparatu. Pamiętać należy jednak, że każdy organizm reaguje inaczej na dany produkt – co jest całkowicie normalne.
Cappucino MCT Działanie
Jego działanie, bezczelnie spisane ze strony producenta, ma się opierać na przyśpieszeniu tempa spalania kalorii, zmniejszeniu magazynowania tłuszczu, zwiększeniu uczucia sytości po posiłku a także wsparciu w procesie modelowania sylwetki.
Jakich zatem efektów można się spodziewać? Analizując skład możemy całkiem dobrze przewidzieć potencjalne rezultaty.
Cappucino MCT Skład i Działanie
W 2022 roku ukazał się artykuł skupiający się na oleju MCT. Z niego dowiedzieć się można, że zapobiega on przejadaniu się, zwiększa spalanie tłuszczu i poziom wydatkowanej energii.
Inulina jest znanym prebiotykiem, który nie tylko wpływa korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej, ale też wspiera pracę jelit, co ułatwia trawienie.
Chrom znany jest ze swoich właściwości hamowania apetytu na słodycze.
Obecny w składzie ID-alGTM jest produkowany z brązowej algi Ascophyllum nodosum za pomocą ekstraktu z winogron jako nośnika (<5%). Wedle badania z 2012 wykazuje on działanie zmniejszające masę tkanki tłuszczowej, regulujące poziom lipidów, glukozy i insuliny.
Podstawą działania pozostałych składników są takie związki jak kofeina, która pobudza, zmniejsza uczucie zmniejszenia i dodaje energii.
Pimpley i in. (2020) zwraca uwagę, że CGA (kwas chlorogenowy) obecny w ekstrakcie z zielonej kawy hamuje działanie niektórych enzymów trawiennych, takich jak lipaza lipoproteinowa, przez co zmniejsza wchłanianie i magazynowanie tłuszczów. Oprócz tego zmniejsza wchłanianie glukozy, poprawia wrażliwość na insulinę oraz potencjalnie redukuje apetyt przez swój wpływ na wydzielanie hormonów regulujących apetyt.
Według badań, kwas hydroksycytrynowy (HCA) obecny w ekstrakcie z owoców Garcinia cambogia wykazuje właściwości które obejmują zmniejszenie apetytu i redukcję przyrostu tkanki tłuszczowej poprzez regulację poziomów serotoniny związanej z uczuciem sytości czy zwiększenie spalania tłuszczów.
Cappucino MCT Efekty
Biorąc wszystko to pod uwagę, potencjalne efekty stosowania Cappucino MCT mogą obejmować znaczne usprawnienie procesu utraty wagi, zmniejszenie ochoty na podjadanie, poprawę trawienia czy też zwiększenie wydolności podczas ćwiczeń.
Cappucino MCT – cena oraz czy warto?
Skład produktu prezentuje się całkiem zachęcająco, a do tego preparat z powodzeniem może zastąpić poranną kawę.
Producent wycenia swoją kawę na 190 zł od opakowania, jednak decydując się na zakup większej ilości mamy opcję wybrania korzystniejszej oferty.
Warto zastanowić się nad zakupem, ponieważ Cappucino MCT ma ogromny potencjał, przemyślaną formułę, wygodną formę napoju a także rozsądną cenę.
Wszystko to sprawia, że produkt deklasuje wiele obecnych na rynku alternatyw.
Literatura
Jadhav HB, Annapure US. Triglycerides of medium-chain fatty acids: a concise review. J Food Sci Technol. 2022 Jun 22:1-10. doi: 10.1007/s13197-022-05499-w. Epub ahead of print. PMID: 35761969; PMCID: PMC9217113.
Pimpley, V., Patil, S., Srinivasan, K., Desai, N., & Murthy, P. S. (2020). The chemistry of chlorogenic acid from green coffee and its role in attenuation of obesity and diabetes. Preparative Biochemistry & Biotechnology, 1–10.
Terpend, Kathleen, et al. „Effects of ID‐alGTM on Weight Management and Body Fat Mass in High‐Fat‐Fed Rats.” Phytotherapy Research 26.5 (2012): 727-733.
Noreen, Sana, et al. „Nutraceutical, functional, and therapeutic properties of Garcinia cambogia: a review.” International Journal of Food Properties 26.1 (2023): 729-738.