Powszechnie wiadomo, że owoce to skarbnica witamin i innych ważnych składników odżywczych. Większość dietetyków zaleca jeść owoce jako element diety odchudzającej, której celem jest redukcja kilogramów. Na czym polega dieta owocowa i czy jest to dobra opcja na odchudzanie?

Zasady diety owocowej

Zasady diety owocowej nie są skomplikowane, choć nie istnieje jeden określony jadłospis diety, którym można się kierować. Celem stosowania tego sposobu żywienia jest oczyszczenie organizmu, a redukcja kilogramów to tylko przyjemny skutek uboczny. Jeżeli zastanawiasz się, czy na diecie owocowej można jeść wyłącznie owoce, zapoznaj się z dwoma rodzajami diety owocowej:

  • dieta owocowa monoskładnikowa: polega na spożywaniu wyłącznie jednego rodzaju owoców;
  • dieta owocowa wieloskładnikowa: zakłada spożywanie różnych rodzajów owoców.

Jeżeli zdecydujesz się jeść wyłącznie owoce na diecie owocowej, możesz pozbyć się kilku kilogramów w krótkim czasie. Pamiętaj jednak, że długotrwałe stosowanie takiego jadłospisu nie jest korzystne dla zdrowia, ponieważ pomimo sporej dawki witamin, owoce pozbawione są wielu innych wartości odżywczych, takich jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe czy białko. Jadłospis diety owocowej powinien być więc bogaty w składniki mineralne i mikroskładniki, dlatego najlepiej przygotować zbilansowane menu, w którym owoce będą ważnym, ale nie jedynym składnikiem.

Podczas odchudzania na diecie owocowej, warto kierować się poniższymi wskazówkami:

  • owoce można spożywać w formie surowej, gotowanej, pieczonej i duszonej, w formie przecierów, soków świeżo wyciskanych, a także owoce mrożone; zaleca się ograniczyć owoce suszone, ponieważ często dodaje się do nich cukier;
  • dieta owocowa powinna opierać się przede wszystkim na owocach o niskim indeksie glikemicznym (jabłka, cytrusy, owoce jagodowe);
  • warto ograniczyć owoce wysokokaloryczne, takie jak banany, winogrona, awokado;
  • najlepiej spożywać owoce wraz ze skórką, ponieważ zawiera najwięcej błonnika;
  • większość owoców to bogate źródło wody, podczas stosowania diety owocowej nie wolno jednak zapominać o odpowiednim nawodnieniu (1,5 litra wody dziennie); warto postawić też na herbaty ziołowe i zieloną herbatę;
  • po zakończeniu diety owocowej w celu detoksykacji, należy wdrożyć do menu inne produkty, takie jak chude mięso, jogurt naturalny, ciemne pieczywo, warzywa;
  • kuracja oparta wyłącznie na owocach nie powinna trwać dłużej, niż 3-4 dni.

Zalety diety owocowej

Wśród zalet diety owocowej, możemy wyróżnić:

  • Bogactwo składników odżywczych: owoce są bogate w witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty i inne składniki odżywcze, które są ważne dla zdrowia organizmu.
  • Niski poziom tłuszczu i niewielka zawartość kalorii: większość owoców zawiera niewielką ilość kalorii i bardzo małe ilości tłuszczów. Dlatego dieta owocowa może być korzystna dla osób dążących do utrzymania lub zrzucenia wagi.
  • Wspomaganie trawienia: błonnik pokarmowy zawarty w owocach może wspomagać trawienie i regulować funkcje układu pokarmowego i przyspieszać przemianę materii.
  • Ochrona zdrowia serca: niektóre owoce, takie jak jagody, czereśnie i kiwi, są bogate w składniki, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca, pomagając w regulacji ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.
  • Zwiększone poczucie sytości: błonnik i woda zawarte w owocach mogą pomóc w zwiększeniu poczucia sytości, co może być pomocne w kontrolowaniu apetytu.
  • Oczyszczenie organizmu: wiele owoców zawiera składniki wspomagające procesy detoksykacyjne w organizmie.
  • Poprawa kondycji skóry: witaminy i antyoksydanty obecne w owocach mogą wspomagać zdrowie skóry i opóźniać procesy starzenia.
  • Ograniczenie spożycia przetworzonych produktów: dieta owocowa zazwyczaj skupia się na spożywaniu świeżych, naturalnych produktów, co może prowadzić do ograniczenia spożycia przetworzonych żywności i sztucznych dodatków.

Wady diety owocowej

Dieta owocowa ma też pewne wady, takie jak:

  • wysoką zawartość cukru, szczególnie cukrów prostych nawet gdy jadłospis pozbawiony jest owoców suszonych;
  • dieta owocowa pozbawiona jest niektórych składników mineralnych;
  • niska zawartość białka: owoce zazwyczaj są ubogie w białko, które jest istotnym składnikiem odżywczym niezbędnym do budowy i naprawy tkanek, produkcji enzymów i hormonów.

Jak długo powinna trwać dieta owocowa na odchudzanie?

Dieta owocowa nie powinna być stosowana przez dłuższy czas ze względu na niedobory składników odżywczych. Owoce mają sporo witamin, jednak nie zawierają wielu ważnych związków dla organizmu. Większość dietetyków zaleca stosowanie diety owocowej po to, aby oczyścić organizm, natomiast jeżeli chcesz schudnąć, musisz postawić na większą różnorodność posiłków.

Naturalne suplementy odchudzanie Ranking -wsparcie diety owocowej

Dietę owocową można stosować wraz z suplementacją, która sprzyja szybszemu spalaniu tkanki tłuszczowej. Naturalne suplementy odchudzające Ranking, oparte na sprawdzonych składnikach, mogą przyspieszyć metabolizm i ograniczyć osadzanie się komórek tłuszczowych w tkankach.