Moringa olejodajna (Moringa oleifera) to gatunek drzewa pochodzący z terenów obecnych północno- zachodnich Indii i Pakistanu, który został udomowiony także w innych obszarach Azji, w Afryce i Ameryce Południowej.

Znane jest ono także jako cudowne drzewo ze względu na swoje zastosowanie w medycynie ludowej oraz w kuchni.

Czy liście moringa są jadalne?

Właściwie to nie ma co się za bardzo dziwić tym faktem, ponieważ liście moringa są jak najbardziej jadalne, zawierają bardzo dużo białka (porównywalnie do soi i fasoli), rodzaj Moringa ma więcej witaminy A niż marchew, więcej witaminy C niż pomarańcze, więcej wapnia niż mleko, więcej potasu niż banany i więcej żelaza niż szpinak.

Wpływ liści moringa na odchudzanie

Mając zarysowany obraz tej rośliny możemy przejść do tego, co nas najbardziej interesuje – jej zastosowanie w odchudzaniu. I tutaj sprawa robi się nieco bardziej skomplikowana.

Badania in vitro są prowadzone w warunkach laboratoryjnych, na liniach komórkowych lub tkankach. Przegląd opublikowany w 2021 wykazał, że takie badania sugerują, że wyciągi z Moringa oleifera mogą hamować różnicowanie się komórek tłuszczowych, zmniejszać nagromadzenie tłuszczu i obniżać poziom lipidów w komórkach tłuszczowych.

Te efekty są prawdopodobnie spowodowane obecnością związków bioaktywnych, takich jak flawonoidy i polifenole, które mogą wpływać na tworzenie i metabolizm komórek tłuszczowych.

Badania in vivo są prowadzone na żywych organizmach, zarówno zwierzętach, jak i ludziach. Przegląd wykazał, że kilka badań na zwierzętach sugeruje, że wyciągi z Moringa oleifera mogą zmniejszać masę ciała, tkankę tłuszczową i poziom cholesterolu.

Te badania wykazały, że Moringa oleifera może zmniejszać spożycie pokarmu, zwiększać spalanie tłuszczów i poprawiać wrażliwość na insulinę, co może przyczynić się do utraty wagi i poprawy zdrowia metabolicznego.

Należy brać pod uwagę fakt, że jest mniej badań na ludziach dotyczących efektów odchudzających Moringa oleifera.

Dostępne badania na ludziach sugerują, że liście moringa mogą zmniejszać masę ciała, tkankę tłuszczową, obwód talii oraz poprawiać poziom cukru i lipidów we krwi, przytoczone badania jednak były małe i krótkotrwałe, więc potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te wyniki i określić optymalne dawki i potencjalne skutki uboczne suplementacji Moringa oleifera u ludzi.

Podsumowując, podczas gdy badania in vitro i in vivo sugerują, że liście moringa mają potencjał przeciwootywoy, dostępne dowody pochodzą głównie z badań na zwierzętach.

Potrzebne są dalsze badania, zwłaszcza większe i dłuższe badania na ludziach, aby w pełni zrozumieć wpływ Moringa oleifera na otyłość i zdrowie metaboliczne.

Opinie i potencjalne efekty liści moringa

Mając to na uwadze, roślinę tę możemy przyjmować w różny sposób. W sprzedaży dostępne są herbaty z liści moringa, olej tłoczony z nasion czy kapsułki z ekstraktem z liści.

Ostrożnie bazując na dotychczasowych badaniach klinicznych, nie możemy stwierdzić z całą pewnością, że ta roślina będzie miała zatrważające właściwości skutkujące znaczącą utratą wagi.

Biorąc pod uwagę jednak działanie związków chemicznych obecnych w liściach czy oleju, dodatek moringa do naszej diety z pewnością ułatwi odchudzanie i pomoże organizmowi regulować poziom cukru i lipidów we krwi.

Badania na modelach zwierzęcych są bardzo obiecujące i część osób walczących o sylwetkę z pewnością doceni przyjmowanie suplementu z rośliny spożywanej przez ludzi od wielu lat, zamiast inwestować w preparaty o długich, skomplikowanych składach.

Prozdrowotne działanie Moringa oleifera zostało dostrzeżone wieki temu i warto dostrzec je jeszcze raz.

Literatura

Ali Redha, A., Perna, S., Riva, A., Petrangolini, G., Peroni, G., Nichetti, M., … Rondanelli, M. (2021).

Novel insights on anti-obesity potential of the miracle tree, Moringa oleifera: A systematic review. Journal of Functional Foods, 84, 104600.